Τουριστικά αξιοθέατα... στα έγκατα της Γης

0

Εννιά συναρπαστικοί «υπόγειοι προορισμοί»

Θέλετε να ζήσετε κάτι ξεχωριστό; Να γνωρίσετε «αξιοθέατα» που δε μπορεί να δει κανείς περπατώντας στους δρόμους μιας πόλης, αλλά… εισχωρώντας στα «ενδότερά» της;

Από τα υπόγεια τούνελ που χρησιμοποιούσαν οι Βιετκόνγκ, μέχρι τις κατακόμβες του Παρισιού, σας παρουσιάζουμε εννιά «υπόγειους προορισμούς» που θα σας μείνουν αξέχαστοι!

Coober Pedy, Νότια Αυστραλία


Οι περίπου 3.000 κάτοικοι της περιοχής ζουν… κάτω από την επιφάνεια της Γης. Μάλιστα, έχουν «χτίσει» και την εκκλησία τους, εστιατόρια, ξενοδοχεία και υπόγεια καταστήματα. Το Coober Pedy είναι η μοναδική περιοχή στον κόσμο που γίνεται εξόρυξη οπαλίου. Ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο οι κάτοικοι της περιοχής επέλεξαν να ζουν… στα έγκατα της Γης είναι για να αποφεύγουν τον καυτό ήλιο. Η ονομασία «Coober Pedy» προέρχεται από τη λέξη «kupa piti» στη γλώσσα των Αβορίγινων, η οποία σημαίνει «η τρύπα του λευκού άντρα στο έδαφος».

Αλατωρυχείο Wieliczka, Κρακοβία, Πολωνία


Το αλατωρυχείο Wieliczka στη νότια Πολωνία λειτουργούσε από τον 13ο αιώνα μέχρι το 2007.

Τώρα μόλις το 2% του συνολικού μήκους των υπόγειων στοών είναι ανοιχτό στο κοινό. Μέσα στο ορυχείο μπορεί κανείς να δει αγάλματα, ένα παρεκκλήσι κι έναν καθεδρικό ναό που σκάλισαν οι αλατωρύχοι υπό το φως πολυελαίων που έχουν φτιαχτεί από ορυκτό αλάτι.

Οι παρισινές κατακόμβες, Γαλλία



Όποιος επισκεφτεί τη γαλλική πρωτεύουσα αξίζει να δει από κοντά τις κατακόμβες του Παρισιού… αρκεί να «αντέχει η καρδούλα του». Μέσα σε αυτές βρίσκονται τα λείψανα περισσοτέρων από 6 εκατομμύρια ανθρώπων, τα οστά των οποίων ενταφιάστηκαν εδώ ανάμεσα στο 1785 και το 1860, επειδή είχαν «γεμίσει» τα νεκροταφεία της πόλης.

Η περιήγηση εκτείνεται σε απόσταση 1,6 χιλιομέτρων από τα συνολικά 290 χιλιόμετρα που καλύπτουν οι δαιδαλώδεις λαβύρινθοι των υπόγειων στοών σε βάθος 20 μέτρων.

Mary King's Close, Εδιμβούργο, Σκωτία


Ο δρόμος Mary King's Close δεν ήταν υπόγειος… μάλιστα ήταν ο πιο πολυσύχναστος δρόμος του Εδιμβούργου μέχρι που την πόλη «χτύπησε» η επιδημία της πανούκλας το 1645.

Η μόλυνση επεκτάθηκε γρήγορα στην πυκνοκατοικημένη περιοχή και τέθηκαν σε καραντίνα οι περίπου 500 άνθρωποι που ζούσαν εκεί, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η πανούκλα εκεί και να μην εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές.

Υπάρχουν πολλές ιστορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι κάτοικοι απλά αφέθηκαν στην τύχη τους… και πέθαναν.

Η περιοχή άρχισε να κατοικείται και πάλι το 1753, όταν εκδιώχθηκαν όλοι οι κάτοικοι για να φτιαχτούν νέα κτίρια πάνω από τον παλιό δρόμο.

Το Mary King's Close παρέμεινε «σφραγισμένο» για 250 χρόνια, προτού ανοιχτεί για τουριστικές περιηγήσεις.

Seattle Underground, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ



Όταν η μεγάλη φωτιά του Σιάτλ κατέστρεψε πολλές περιοχές της πόλης το 1889, οι τοπικοί άρχοντες αποφάσισαν να την ξαναχτίσουν… δύο «ορόφους» πιο ψηλά.

Καθώς όμως η πόλη είχε χτιστεί σε ελώδεις περιοχές, ο αρχικός οικισμός ήταν επιρρεπείς σε… πλημμύρες. Πολλά χρόνια μετά η νέα πόλη «ξεπήδησε» τρία και δέκα μέτρα πιο ψηλά απ’ ό,τι η παλιά.

Κανείς μπορεί να επισκεφτεί το «αρχικό Σιάτλ» σε οργανωμένη περιήγηση.

G-Can υπόγειες σήραγγες για τις πλημμύρες, Τόκιο, Ιαπωνία


Αν δεν είστε κλειστοφοβικοί, μην παραλείψετε μια επίσκεψη στις εντυπωσιακές υπόγειες σήραγγες του Τόκιο, οι οποίες κατασκευάστηκαν για να διατηρούν την πόλη… «στεγνή» κατά τη διάρκεια της εποχής των βροχών! Το πιο εντυπωσιακό σημείο της «υπόγειας διαδρομής» είναι η τεράστια υπόγεια δεξαμενή, η οποία διαθέτει αντλίες 78 ίππων και υποστηρίζεται από 59 τεράστιες κολόνες.

Shanghai Tunnels, Πορτλαντ, Όρεγκον, ΗΠΑ



Τα υπόγεια τούνελ ενώνουν πολλά υπόγεια από καταστήματα και ξενοδοχεία του Πορτλαντ… μέσα στη Γη και φτάνουν μέχρι την προκυμαία στον ποταμό Willamette.

Το 1800 χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά αγαθών από τα πλοία που έφταναν εκεί.

Greenbrier Bunker, Δυτική Βιρτζίνια, ΗΠΑ


Στα τέλη του 1950 η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από τους ιδιοκτήτες του 700-δωματίων ξενοδοχείου Greenbrier στη Δυτική Βιρτζίνια άδεια, προκειμένου να κατασκευαστεί κάτω από αυτό ένα καταφύγιο για ώρα ανάγκης, για να μετεγκατασταθεί το Κογκρέσο, σε περίπτωση που ξεσπούσε πυρηνικός πόλεμος.

Το καταφύγιο ήταν πλήρως εξοπλισμένο με τα απαραίτητα επί 30 χρόνια, προτού «παροπλιστεί» στις αρχές του 1990.

Εκτός από υπνοδωμάτια, διέθετε νοσοκομείο και θαλάμους «απολύμανσης».

Cu Chi tunnels, Βιετνάμ


Οι Βιετκόνγκ χρησιμοποιούσαν τα υπόγεια τούνελ Cu Chi κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ ως χώρους κατοικιών, υπήρχαν νοσοκομεία, αποθηκευτικοί χώροι και διαδρομές για τον ανεφοδιασμό τους. Οι υπόγειες σήραγγες εκτείνονται σε απόσταση 120 χιλιομέτρων και αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου δικτύου που υπήρχε στη χώρα.

Τώρα λειτουργούν ως μνημείο και τουριστικό αξιοθέατο… για όσους τουλάχιστον μπορούν να «στριμωχτούν» στα στενά ανοίγματα.

newsbeast
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top